Plus En

Plus En #11: Fødsel uden smerte

April 11, 2017

De fleste sætter nok lighedstegn mellem fødsler og smerte. På film er fødsler lig med blodige lagener, fostervand der vælter ud mellem benene og skrigende kvinder, der taler grimt til deres kærester, når der kommer en ve. Det virker da også usandsynligt, at man kan presse et barn på gennemsnitligt 3,5 kg ud, uden at det gør bare en lille smule ondt. Men måske kan det lade sig gøre?

Elisabet Kiss havde en forfærdelig førstegangsfødsel, og da hun blev gravid igen, forberedte hun sig ved hjælp af fænomenet 'Smertefri Fødsel' - et program der lover en smertefri fødselsoplevelse, hvis man laver særlige vejrtræknings- og visualiseringsøvelser. Det endte med at Elisabet fødte sin datter på toilettet i sin lejlighed, næsten ude at mærke noget som helst. XX havde også en smertefri fødsel, men hun opnåede den ved hjælp af selvhypnotisering og en kæreste, der hjalp til ved at hviske mantra i hendes øre. Ja, i nogle kulturer er der ligefrem tale om, at manden fuldstændig overtager kvindens smerter.

Men er det en myte, det her med at kunne føde sit barn uden smerter? Eller handler det måske om, hvordan vi opfatter smerten og håndterer den? Og hvordan kan det være, at kvinder i nogle kulturer bare sætter sig på hug når de skal føde, og vender tilbage til arbejdet umiddelbart bagefter, mens vi i vores kultur nærmest behandler børnefødsels som var det en sygdom og fødende som var de syge?

I denne episode af 'Plus En' - Politikens podcast om livet med børn' undersøger vært Hanne Budtz-Jørgensen smerten ved fødsler, og forskellige kvinders måde at håndtere smerten på.

Vært: Hanne Budtz-Jørgensen

Produceret af: Hanne Budtz-Jørgensen

Medvirkende: Elisabet Frederikke Vollquarts Kiss, Sofie Raiser, Astrid Skov, Lars Bjarnø

Redaktion: Hanne Budtz-Jørgensen, Mikkel Vuorela, Astrid Skov og Silke Fensman

Jingle: Sandra Boss

Musik (smertemusik): Katrine Møllebæk